18.12.10

MEST SÅLDA HÅRDROCKSSKIVAN, PLATS 6

6. Def Leppard – Hysteria

Brittiska Def Leppard var som störst i USA. Deras Pyromania såldes i flera miljoner exemplar och det var inte det lättaste att försöka toppa. Det tog också fyra år innan uppföljaren Hysteria släpptes 1987, men det berodde inte bara på press eller skrivkramp. Trummisen Rick Allen var med om en bilolycka och förlorade ena armen. De övriga i bandet trodde förstås att de förlorat en trummis, men Rick ville annorlunda och fixade ett specialkit som kunde användas med bara en arm.

En stor del av Def Leppards framgångar stavas Robert John Mutt Lange, producenten som genom åren haft en obeskrivlig förmåga att förvandla allt han rör vid till guld. Han är perfektionist ut i fingerspetsarna och det märks på Hysteria, som är hans finaste stund. Oerhört genomarbetat både vad gäller sound och arrangemang (det ryktas t ex att endel av gitarrerna spelades in sträng för sträng för att få ett fetare ljud...), och Hysteria låter fortfarande oslagbart inom sin genre.

Vad gäller skivförsäljningssiffror vet vi att Hysteria sålt 12 miljoner i USA. Vissa källor nämner över 20 miljoner i försäljning världen över, enligt officiella siffror skulle det dock handla om 18 miljoner.

Producent: Mutt Lange

Listplaceringar, försäljning: USA (etta, 12 X platinum), UK (etta, 2 X platinum), Canada (etta, diamond)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar