9.12.10

TIO-I-TOPP: MEST SÅLDA HÅRDROCKSSKIVAN

Okej, här kommer en utmaning: lista de tio mest sålda hårdrocksskivorna genom alla tider (inga samlingar eller livealbum inräknade). Att söka fakta och siffror stöter på mer frågor än svar, och man får söka på djupet för att hitta några tillförlitliga uppgifter. Trots det, det enda vi vet med säkerhet är att ingen vet. Ingen har nån egentlig koll på hur mycket som säljs. Det skiljer miljontals skivor beroende på vem man frågar. Skivbolaget säger en sak, artisten en annan, tidningsartikeln en tredje, Wikipedia en fjärde...

USA är ett undantag. Där har man, tack vare RIAA (Recaps Recent Music Milestones & Artist Achievements), tillförlitliga siffror på vilka upplagor som sålts av vilka artister. Därför är det också de siffrorna man får läsa på nätet. Men nu är det hela världen vi vill åt och då blir det en annan femma.

Så, vad får man om man slår ihop intervjuerna och topplisteplaceringarna med RIAA-siffrorna och skivbolagets uppgifter? Jo, Extra Nitars unika topp-tio-lista över de mest sålda hårdrocksskivorna genom tiderna.

Vad som sen räknas som 'hårdrocksskiva'... ja, ni får helt enkelt lita till Extra Nitars excellenta omdöme...

1 kommentar:

  1. det blir intressant läsning då! väntar med spänning!

    SvaraRadera